جمعه 11 آبان 1403 شمسی /11/1/2024 3:20:11 AM
فعالان اقتصادی برای تعطیلات دو‌روزه بیانیه صادر کردند

موضوع تعطیلات دو‌روزه که قرار است در صحن مجلس مطرح شود، فعالان اقتصادی را بر آن داشت تا بیانیه‌ای منتشر کنند و درآن خواستار تعطیلی شنبه به‌جای پنج‌شنبه شوند. 
خسارت تعطیلی پنج‌شنبه به تجارت

این بیانیه که از سوی هیات‌نمایندگان اتاق تهران به تایید رسیده، عنوان می‌کند؛ اعلام تعطیلی روزهای پنج‌شنبه و جمعه، ایام کاری مشترک با اغلب کشورهای جهان را به سه روز در هفته تقلیل داده و خسارت قابل‌توجهی به مبادلات تجاری وارد می‌کند. از سوی دیگر، درنظرگرفتن تعطیلی روزهای جمعه و شنبه از تحمیل هزینه‌های اجتناب‏‏‏‏‌پذیر بر مراودات جلوگیری می‌کند و شرط لازم جهت رونق بازارهای منطقه‌ای را برآورده می‌سازد. همچنین یکی از محورهای مهم نود و ششمین نشست شورای گفت‏‏‏‏‌وگوی دولت و بخش‌خصوصی استان تهران در اتاق بازرگانی تهران نیز به این موضوع اختصاص یافت.
در این نشست رئیس اتاق تهران اظهار امیدواری کرد مجلس با درک درست از شرایط جهانی، به‌جای پنج‌شنبه، شنبه را به‌عنوان روز دوم تعطیلات انتخاب کند تا ارتباط ایران با بازارهای جهانی محدودتر نشود. علاوه‌بر موضوع تعطیلی آخر هفته، موضوعات مختلفی همچون بر‌‌گزاری نمایشگاه، صدور و تمدید کارت بازرگانی، تخصیص ارز، سهمیه واردات و رفع تعهد ارزی در جلسه مطرح شد و مشکلات این حوزه‌‌‌‌‌ها مورد بررسی قرارگرفت.

پنج‌‌‌‌‌شنبه یا شنبه؛ مساله این است
محمود نجفی‌عرب در ابتدای این نشست سخنان خود را به موضوع ضرورت بازنگری در تعطیلات پایان هفته اختصاص داد و گفت: کمیسیون اجتماعی مجلس در تلاش است تا تعطیلات پایان هفته را به دور روز افزایش داده و چهار ساعت از ساعات کاری هفته بکاهد، اگرچه افزایش تعطیلات رسمی پایان هفته به دو روز در تقویم، برای بنگاه‌ها‌ بار هزینه‌ای ایجاد ‌‌‌‌‌می‌کند، اما حدود ۸سال است که فعالان اقتصادی درخواست انطباق تعطیلات رسمی پایان هفته در ایران با تعطیلات سایر کشورها را مطرح کرده‌‌‌‌‌اند.

محمود نجفی‌عرب با بیان اینکه حتی کشورهای اسلامی نیز تعطیلات خود را در روزهای شنبه و یکشنبه یا جمعه و شنبه قرار داده‌اند، افزود: فعالان اقتصادی نیز خواستار آن هستند که دست‌‌‌‌‌کم با تعیین جمعه و شنبه به‌عنوان تعطیلات رسمی پایان هفته، یک روز بیشتر امکان ارتباط بهتر با دنیا فراهم شود. دبیر شورای گفت‌‌‌‌‌وگوی دولت و بخش‌خصوصی استان تهران عنوان کرد که نظر دولت تعطیلی روزهای پنج‌شنبه و جمعه است اما بخش‌خصوصی تاکید دارد که بهتر است در اتخاذ این تصمیم، موضوع ارتباط با سایر کشورها نیز مورد‌توجه قرار گیرد و اتاق بازرگانی تهران در این زمینه مکاتباتی با دولت و سایر نهادهای ذی‌ربط صورت داده است.

فعالان بخش‌خصوصی در تهران، تنها به اظهارنظر رئیس اکتفا نکردند و موضع خود را در رابطه با تعطیلات آخر هفته طی بیانیه‌‌‌‌‌ای اعلام کردند. متن بیانیه اتاق تهران به این شرح است: «در سال‌های اخیر، فعالیت‌های اقتصادی بخش‌‌‌‌‌خصوصی که به تعبیر داهیانه مقام‌معظم رهبری، اقتصاد مردمی نام گرفته، متاثر از افت و خیزهای داخلی و خارجی با مصائب متعددی در محیط کسب‌وکار مواجه بوده‌است.

رقابت‌پذیری و رشد پایدار و فراگیر این بخش از اقتصاد کشور، در همان حال که با تشدید تحریم‌های غیرقانونی، افزایش هزینه‌های ناشی از ناترازی انرژی، محدودیت‌های برخاسته از پیمان‌‌‌‌‌سپاری ارزی و اعمال قیمت‌گذاری دستوری به چالش فراخوانده شده، کم‌‌‌‌‌و‌‌‌‌‌بیش سهم خود را در پیشرفت اقتصاد کشور پاسداری کرده و نقش قابل‌توجهی در افزایش درآمدهای ارزی از صادرات غیرنفتی در مسیر تحقق اقتصاد مقاومتی ایفا کرده‌است.

فعالان اقتصادی بخش‌‌‌‌‌خصوصی به‌رغم همه دشواری‌‌‌‌‌ها و مرارت‌‌‌‌‌ها، خللی در عزم راسخ خود در دستیابی به اهداف دورتر راه نخواهند داد. انجام این رسالت دینی و ملی، در گرو تقویت همکاری و همدلی توام با به خدمت گرفتن بینش، عقلانیت و دوراندیشی در تدوین، وضع و اجرای سیاست‌های کلان اقتصادی است.
نظر به این اقتضائات و با توجه به ضرورت اصلاح لایحه قانون مدیریت خدمات کشوری و ساماندهی تعطیلات پایان هفته در مجلس شورای‌اسلامی، اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران در مقام نماینده بخش‌خصوصی این استان و در راستای حمایت از حقوق شهروندی، بهینه‌سازی حقوق نیروی کار و همگام‌‌‌‌‌سازی با بازارهای جهانی و مبادی گمرکی به‌منظور تسهیل فرآیندهای تجاری و مبادلات بین‌المللی، توسعه اقتصاد گردشگری و ارتقای بهره‌‌‌‌‌وری، حمایت خود را نسبت به اصلاح این قانون اعلام می‌‌‌‌‌دارد.

از آنجا‌که هماهنگی با تقویم شرکای همسایه از الزامات سیاست تجاری هر کشور به‌حساب آمده و مانع از زیان و آثار نامطلوب بر مبادلات بین‌المللی می‌شود، بهره‌‌‌‌‌گیری از تجربه‌‌‌‌‌ این دولت‌ها از جمله دستاورد آنها در هماهنگ‌‌‌‌‌سازی روزهای تعطیل خود با بازارهای منطقه‌ای و جهانی، ضروری است.

با تکیه بر این آزموده‌‌‌‌‌ها، از یک‌سو بدیهی است که اعلام تعطیلی روزهای پنج‌شنبه و جمعه، ایام کاری مشترک با اغلب کشورهای جهان را به سه روز در هفته تقلیل داده و خسارت قابل‌توجهی به مبادلات تجاری وارد خواهد آورد. از سوی دیگر، درنظرگرفتن تعطیلی روزهای جمعه و شنبه به سبب تطابق زمانی با اغلب کشورهای اسلامی و به‌‌‌‌‌خصوص جوامع همجوار، از تحمیل هزینه‌های اجتناب‌‌‌‌‌پذیر بر مراودات و تعاملات بین‌المللی مانع شده و شرط لازم جهت رونق بازارهای منطقه‌ای را برآورده می‌سازد.

به این ترتیب، برگزیدن شنبه به منزله دومین روز تعطیلات هفته در انطباق با ملزومات اقتصادی و تجاری، سنگ‌‌‌‌‌بنای کامیابی‌‌‌‌‌های پیش‌‌‌‌‌رو و زمینه‌‌‌‌‌ای برای تحقق اهداف توسعه‌‌‌‌‌ای خواهد بود. امید است با نظر به ملاحظات فوق، خانه ملت گامی بلند و موثر در جهت ارتقای حقوق شهروندی، توانمندسازی بنیان اقتصادی و بسترسازی برای بهبود تعاملات بین‌المللی پویا و پایدار به‌سوی آینده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای روشن برای میهن عزیزمان بردارد؛ ان‌‌‌‌‌شاءالله.»

نبود اطلاعات تجاری استان تهران
به گزارش روابط‌عمومی اتاق تهران، محمدعلی‌‌‌‌‌مهری، معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری تهران نیز در این نشست، به نبود اطلاعات جامع از وضعیت تجارت خارجی استان تهران طی دوره‌‌‌‌‌های گذشته اشاره و عنوان کرد: از سال‌گذشته مبدا صادرات کالاها بر اساس استان محل تولید، در سامانه گمرک ایران تا حدودی مشخص شده‌ است و این رویه منجر به آن می‌شود تا بتوان برای کالاهای تولیدی و مقاصد صادراتی استان تهران، هدفمندتر برنامه‌‌‌‌‌ریزی کرد.

براین اساس طی سال‌گذشته، حدود ۱۱‌میلیارد دلار صادرات از مبدا تولید در استان تهران صورت‌گرفته که به‌‌‌‌‌رغم کاهش صادرات غیرنفتی کشور طی امسال، در استان تهران و طی نیمه نخست سال‌۱۴۰۲، شاهد رشد ۶۴‌درصدی صادرات طی این مدت در مقایسه با مدت مشابه سال‌قبل هستیم.

همچنین در ادامه این جلسه، رئیس سازمان توسعه‌تجارت به افزایش وزنی واردات و کاهش ارزش صادرات در ۹ ماهه سال‌جاری اشاره کرد و گفت که دلیل عمده شکل‌گیری این پدیده، بیش‌‌‌‌‌اظهاری واردات و کم‌‌‌‌‌اظهاری صادرات است. این بیش‌‌‌‌‌اظهاری‌‌‌‌‌ها و کم‌‌‌‌‌اظهاری‌‌‌‌‌ها و همچنین کارت‌های اجاره‌‌‌‌‌ای ناشی از چندنرخی بودن ارز است.

مهدی ضیغمی در بخش دیگری از سخنانش، به سهمیه ۴۲‌میلیارد یورویی وزارت صمت برای تامین نیاز ارزی تامین‌‌‌‌‌کنندگان کالاها طی سال‌گذشته، اشاره کرد و افزود: سهمیه امسال صمت ۳۰‌میلیارد یورو بود که تاکنون بیش از ۳۴‌میلیارد یورو از بانک‌مرکزی دریافت کرده‌‌‌‌‌ایم. وی همچنین در رابطه با کارت بازرگانی و چالش‌های صدور و تمدید آن نیز گفت: طی جلسات متعددی که تاکنون برگزارشده و توافق نهایی که صورت‌گرفته، الزام به ارائه سند تک‌‌‌‌‌برگ مالکیت برای صدور و تمدید کارت بازرگانی کان‌‌‌‌‌لم‌‌‌‌‌یکن شده و به‌زودی بخشنامه آن نیز ابلاغ خواهد شد.

تجارت تهران
در ادامه این جلسه، رئیس سازمان صمت استان تهران در گزارشی، به تشریح وضعیت تجارت خارجی استان تهران در مدت هشت ماه امسال پرداخت. محمود سیجانی در این رابطه، از صادرات یک‌میلیارد و ۹۱‌میلیون دلاری استان تهران بر اساس آمار گمرکات، طی مدت هشت ماهه امسال و واردات ۸‌میلیارد دلاری استان طی این مدت، خبر داد و یادآور شد که در مقایسه با مدت مشابه سال‌قبل، صادرات استان تهران ۳۳‌درصد و واردات ۱۴‌درصد رشد داشته‌است. وی همچنین عمده‌‌‌‌‌ترین کالاهای صادراتی از استان تهران و بر اساس گمرکات طی مدت هشت ماهه امسال را مصنوعات فلزی، چرم و لوازم‌خانگی به ارزش ۵۰۴‌میلیون دلار اعلام کرد و محصولات معدنی، مواد غذایی و کشاورزی و محصولات پتروشیمی را به ترتیب از دیگر کالاهای صادراتی از مبدا استان تهران طی این مدت بیان کرد که عمدتا به بازارهای عراق، ترکیه، امارات، پاکستان و آلمان صادرات شده‌است. سیجانی در عین حال، ارزش صادرات کالاهای غیرنفتی استان تهران طی هشت ماهه امسال بر اساس استان مبدا تولید را حدود ۵‌میلیارد دلار اعلام کرد و به گفته وی، سهم استان تهران از صادرات کشور در این مدت ۱۵.۴‌درصد بوده‌‌‌‌‌است.

افزایش ۴۰۰‌درصدی تعرفه انبارداری بنادر
محمدمهدی نهاوندی، عضو هیات‌مدیره اتحادیه واردکنندگان نهاده‌‌‌‌‌های دام و طیور ایران نیز در این جلسه، به موضوع افزایش ۴۰۰‌درصدی تعرفه انبارداری کالاهای غیرکانتینری در بنادر کشور طی چند ماه اخیر، اشاره کرد و با اعلام اینکه این تعرفه طی امسال در دو مرحله افزایش پیدا کرده‌‌‌‌‌است، گفت: طبق تعرفه جدید که از تاریخ اول آبان ماه امسال ابلاغ و اجرایی شده‌‌‌‌‌، هزینه انبارداری ‌بار وارداتی یک کشتی ۳‌هزار تنی برای مدت ۶۰ روز، به ۲‌میلیارد و ۳۰۰‌میلیون‌تومان بالغ می‌شود که علاوه‌بر تحمیل هزینه سنگین برای فعالان اقتصادی، آثار و تبعات این افزایش نرخ تعرفه، روی سفره مردم خود را نشان می‌دهد.

ضرورت حذف ارز ترجیحی
محمود نجفی‌‌‌‌‌عرب، رئیس اتاق تهران در بخش دیگری با اشاره به اینکه طی امسال ۹ قلم کالا مشمول دریافت ارز ترجیحی بوده‌‌‌‌‌اند، افزود که طبق بودجه‌سال‌۱۴۰۳، این تعداد کالای مشمول، به ۲۸ قلم افزایش می‌‌‌‌‌یابد.

وی با بیان اینکه، مطالبه فعالان اقتصادی از بخش خصوصی، حذف ارز ترجیحی است، افزود: دولت به‌جای تخصیص ارز ترجیحی به برخی کالاها، مابه‌‌‌‌‌التفاوت این نرخ با قیمت بازار آزاد ارز را به انتهای زنجیره منتقل کند و این مابه‌‌‌‌‌التفاوت به اقشار و دهک‌‌‌‌‌های آسیب‌‌‌‌‌پذیر پرداخت شود.

نجفی‌عرب همچنین با انتقاد از تعیین سهمیه واردات در نیمه سال، گفت که بسیاری از شرکت‌ها این سهمیه را در نیمه نخست پوشش داده‌اند و مدام این دغدغه را مطرح می‌کنند که در نیمه دوم سال‌چگونه مواد اولیه مورد‌نیاز خود را تامین کنند. مساله این است که بسیاری از شرکت‌های کوچک و متوسط مواد اولیه خود را از شرکت‌های بازرگانی تامین ‌‌‌‌‌می‌کنند و اکنون با چالش مواجه شده‌اند.
منبع: دنیای اقتصاد



مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0

نظرات کاربران

نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست

آخرین عناوین